Van Gogh & Japan
Van Gogh & Japan
  • Documentar
ag Audienţa Generală
85 min

"Îi invidiez pe japonezi" i-a scris Van Gogh fratelui său Theo. În expoziția care stă la baza acestui film - VAN GOGH & JAPAN la Muzeul Van Gogh din Amsterdam - se vede exact de ce. Deși Vincent van Gogh nu a vizitat niciodată Japonia, este țara care l-a influențat cel mai profund, atât pe el, cât și din punct de vedere artistic. Nu îl poți înțelege pe Van Gogh fără să înțelegi cum a ajuns arta japoneză la Paris la mijlocul secolului al XIX-lea și impactul profund pe care aceasta l-a avut asupra unor artiști precum Monet, Degas, și mai ales Van Gogh.
Vizitând galeriile de artă japoneze din Paris, iar apoi creându-și propria sa imagine asupra Japoniei - prin cercetare aprofundată , colecționarea de materiale și prin discuții amănunțite cu alți artiști - întâlnirea cu arta japoneză a oferit lucrărilor lui Van Gogh o direcție nouă și captivantă. După plecarea din Paris spre sudul Franței - înspre ceea ce considera el că este locul cel mai similar posibil cu Japonia - anii productivi și plini de încercări ce au urmat trebuie văzuți în contextul în care Van Gogh a modelat influențele japoneze după propria voință și s-a definit ca un artist modern cu precursori asiatici. În această poveste mai puțin cunoscută despre arta lui Van Gogh este ilustrat exact cât de important a fost studiul despre Japonia în viața artistului.
Documentarul este filmat nu numai în Franța și Olanda, dar și în Japonia, explorând moștenirea culturală care l-a influențat atât de mult pe Van Gogh și l-a transformat în artistul care pe care îl știm în zilele noastre.

Format
Spectacole