Alegeti orașul

Centenarul filmului românesc la Buzău

100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE:
O noapte furtunoasă și Occident
Invitat special: Irina-Margareta Nistor

Centenarul Filmului Românesc ajunge pe 6 și pe 7 octombrie la Buzău, la Happy Cinema, cu două producții românești ce vor putea fi discutate și vizionate împreună cu invitatul special, Irina-Margareta Nistor.

 

Programul Centenarului Filmului Românesc la Buzău:

6 octombrie, de la ora 19.00: O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu;

7 octombrie, de la ora 18.00: Occident, în regia lui Cristian Mungiu.

 

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani şi expoziția fotografică România: Evoluție deschid evenimentele de la Buzău. De la ora 16.30, expoziția, care cuprinde momente importante din istoria României, va putea fi vizitată de public, iar de la ora 17.00, pe marele ecran, va fi proiectat documentarul AGERPRES, o lecție de istorie primită în an centenar.

 

DESPRE FILME

O noapte furtunoasă (1943)

 • Regizor: Jean Georgescu
 • Durată: 67 minute
 • Gen: Comedie
 • Rating: Audiență generală
 • Distribuție: Ștefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean Moscopol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu.

 

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Național al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă.

 

Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

Occident (2002)

 • Regizor: Cristian Mungiu
 • Durata: 105 minute
 • Genul: Comedie
 • Audiență: Generală
 • Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne.

 

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa – un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță.

 

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie polițist, dorința lui este să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

 

Premii

 • Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru Debut, 2002
 • Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2002
 • Premiile UCIN: Premiul pentru interpretare rol principal masculin, 2003 – Alexandru Papadopol
 • Marele premiu şi Premiul Meuter Titra, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2003
 • Grand Jury Prize, Annonay International Festival of First Films 2003

 

 

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA BUZĂU

 

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

 

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Vezi aici întregul program al cinematografului »

 

Operator de date cu caracter personal inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 19759/2017.