Klimt & Schiele - Eros și Psyche
Klimt & Schiele - Eros and Psyche
  • Documentar
95 min

Klimt & Schiele - Eros și Psyche - scandaluri, vise și obsesii în epoca de aur a Vienei. Documentarul povestește acest sezon extraordinar: un moment magic pentru artă, literatură și muzică, în care circulă noi idei, Freud descoperă mișcările psihicului, iar femeile încep să-și revendice independența. O călătorie prin Viena lui Klimt și Schiele și lucrările muzeelor Albertina, Belvedere, Kunsthistoriches, Leopold, Freud și Muzeul Vienei.

1918. Odată ce zgomotul tunurilor din Primul Război Mondial a disparut, în inima Europei Centrale, la Viena, o epocă de aur se apropria de final. Imperiul Austro-Ungar începea să se dezintegreze. În noaptea de 31 octombrie, Egon Schiele a murit, acasă în propriul său pat, devenind una dintre cele 20 de milioane de morți cauzate de gripa spaniolă. Acesta a murit privind boala invizibilă în față, în singurul mod prin care putea face asta: prin pictură. El avea 28 de ani. În urmă cu doar câteva luni, sala principală a clădirii Secesiunii și-a întâmpinat lucrările: 19 picturi în ulei și 29 de desene. Aceasta a fost prima sa expoziție de succes, o celebrare a unei noi idei de pictură, ce portretiza anxietațile și dorințele umane.

În urmă cu câteva luni, profesorul și prietenul său, Gustav Klimt, a murit. Încă de la începutul secolului, el a schimbat fundamental modul în care oamenii simțeau arta și a fondat un nou grup: Secesiunea. Astăzi, capodoperele lui Klimt atrag vizitatori din toată lumea, în Viena sau la Noua Galerie din New York, ori acestea devin celebrități în filme precum "Femeia în Auriu". Dar acestea sunt totodată staruri pop care ne însoțesc viețile de zi cu zi prin postere, cărți și calendare.
100 de ani mai târziu, operele de artă ale acestor vizionari - între Art Noveau și Expressionism - au redevenit din nou în centrul atenției în capitala austriacă, împreună cu operele designer-ului și pictorului Kolomon Moser și ale arhitectului Otto Wagner, care au murit în Viena în același an, 1918.