Gulliver (Spectacol Teatru Proiectat)
Gulliver
  • Familie
ag Audienţa Generală
80 min

În timp ce citea o carte, Gulliver ațipește și se trezește într-o lume fantastică. El e un marinar englez de pe vasul numit Oceanic, care, după o furtună, a ajuns pe malul unei insule pe care la început o crede nelocuită. Pe insulă trăiește însă un popor de pitici simpatici, care apar și i se prezintă. Gulliver încearcă să-i cunoască pe fiecare în parte, dar piticii îi dau un somnifer care-l adoarme pe loc. Când se trezește, el e legat cu panglici și află de la Șerifu’, omul de încredere al regelui piticilor, că este prizonier în Lilliputh. Curând apare și regele, Pluth, însoțit de soția lui, Regina Iasomy. Pluth are un plan: după ce a furat un ceas cu cuc de la vecinii săi din insula Blefuscu, aceștia i-au capturat flota și, ca să o recupereze, vrea să se folosească de forța lui Gulliver. Între timp, Gulliver află că regele liliputanilor mai are doi prizonieri pitici, răpiți din alte povești, Piticul Barbă-Cot și Sfiosul din „Albă ca Zăpada”. Pluth îi ține pe aceștia crezând că au puteri magice și vrea să se folosească de ei împotriva dușmanilor săi. El îi propune lui Gulliver ca, în schimbul flotei pe care o va recupera din Blefuscu, să-i redea libertatea, iar acesta acceptă.

Înainte de a pleca înot spre Blefuscu, Regina Iasomy vine la Gulliver cu rugămintea de a o elibera din Lilliputh.

Ea îi spune că, la rândul său, a fost răpită dintr-o pădure ca să fie soția lui Pluth. Gulliver nu-i promite nimic sigur și nu prea înțelege de ce Iasomy ar vrea să fugă cu el. Apar piticii Barbă-Cot și Sfiosul, care-I cer și ei lui Gulliver să fie salvați din Lilliputh. Mai mult, ei dezvăluie faptul că vrăjile pe care ar putea să le facă nu le pot realiza decât în poveștile din care vin, iar aici nu au niciun efect. Gulliver promite că se va gândi la situația lor și pleacă spre Blefuscu.

Pe malul mării, piticii din Lilliputh în frunte cu Regele Pluth și suita se întrebă de ce oare întârzie Gulliver cu flota. Ca să-și treacă timpul, ei joacă Bâza, jocul lor preferat. Gulliver se întoarce și are o întâlnire secretă cu Regina Iasomy. Iasomy insistă ca el să o ia la plecarea din Lilliputh, dar el refuză: o ființă atât de mică ar putea fi privită ca o ciudățenie în lumea lui. În plus, ea reprezintă un sprijin și o speranță pentru liliputani, în comparație cu Pluth, care e un despot îngâmfat. Iasomy îi mărturisește lui Gulliver că l-a mințit atunci când i-a spus că a fost răpită și recunoaște că locul ei este în Lilliputh, nu în altă parte.

Regele Pluth și piticii primesc înapoi flota de la Gulliver, iar în schimb, pe lângă libertatea mult visată, îi înapoiază vasul Oceanic, pe care între timp l-au reparat. El le mulțumește, dar la plecare îi salvează și pe Barbă-Cot și Sfiosul, prizonierii lui Pluth.Gulliver se îmbarcă pe Oceanic și pleacă spre noi aventuri.

Spectacol musical proiectat - recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani.