28 martie 2025
-
Spărgătorul de nuci și flautul fermecat (dub)
Gen: Animaţie, Familie, Fantastic
Marie își pune o dorință: să devină de aceeași mărime ca jucăria ei preferată, spărgătorul de nuci. Jucăria, însă, este de fapt un prinț vrăjit. Împreună, Marie și prințul vor călători în tărâmul magic al florilor pentru a salva lumea de oamenii șobolan.
-
Hoții de subiecte
Gen: Comedie
Pentru a-și îndeplini visele, patru adolescenți decid să facă bani vânzând online subiectele de la bacalaureat. Sofi vrea să strângă bani pentru a-și plăti facultatea în Elveția, Alex vrea să își construiască propriul studio de înregistrări, Amalia vrea să își impresioneze tatăl senator, iar Tomiță vrea o aventură. Totul merge bine până când toți sunt forțați să înfrunte realitatea și să suporte consecințele.
-
Nuntă cu surprize
Gen: Comedie
Comedia regizată de Julien Hervé spune povestea familiei aristocrate Bouvier-Sauvage. După ce fiica soților Sauvage se îndrăgostește de fiul unui dealer de mașini Peugeot și își anunță intenția de-a se căsători, familia ei se opune vehement.
-
A Working Man
Gen: Acţiune, Thriller
Levon Cade și-a lăsat cariera violentă în urmă pentru a lucra în construcții și a fi un tată bun pentru fiica sa. Dar când o fată din localitate dispare, i se cere să se întoarcă la abilitățile care l-au făcut atât de temut în lumea întunecată a contraterorismului.
2 aprilie 2025
4 aprilie 2025
10 aprilie 2025
-
The Chosen: Cina cea de Taină
Gen: Dramă
Iisus intră în cetatea sfântă ca rege, însă descoperă cum casa Tatălui Său a fost transformată dintr-un loc de rugăciune, într-unul al corupției. În timp ce Marele Preot evreu uneltește împotriva presupusului Mesia, Iisus acționează primul— întorcându-se împotriva corupției religioase.
-
Șoferul de taxi
Gen: Dramă, Thriller
Șoferul de taxi este studiul unui personaj alarmant de plauzibil, Travis Bickle, veteran al războiului din Vietnam, care suferă de insomnie și își petrece nopțile la volanul unui taxi, străbătând străzile New York-ului. Ceea ce vedem din oraș ni se arată prin parbrizul taxiului lui. Filmul este imaginea febrilă, paranoidă, a pericolelor vieții contemporane.
Scorsese creionează un New York cu imagini dezolante, de neuitat: canalizări aburinde, străzi inundate de ploaie, lumini izbitoare de neon care, împreună, reprezintă o adevărată viziune a infernului pe pământ.
-
Domnii preferă blondele
Gen: Comedie, Muzical, Romantic
Bruneta Dorothy și blonda Lorelei sunt bune prietene, artiste de cabaret. Lorelei este logodită cu Gus Esmond, un tânăr bogat gata să-i ofere orice, iar cei doi plănuiesc să meargă în Franța pentru a se căsători. Gus este împiedicat de tatăl său și astfel Dorothy și Lorelei se îmbarcă pe vapor, urmărite de Ernie Malone, un detectiv angajat de bătrânul Esmond. În drum spre Franța, Dorothy se îndrăgostește de Malone, iar Lorelei face o pasiune pentru diamantele lui Sir Beekman, care e dispus să-i cedeze tiara deținută de soția sa.
Detectivul surprinde dovezi ale infidelității lui Lorelei, care îl determină pe Sir Esmond să anuleze scrisoarea de credit prin care cheltuielile fetelor erau asigurate la Paris. Rămase fără bani, cele două se angajează la un cabaret, dar sunt urmărite de poliție, care vrea să recupereze tiara dată disparută de Lady Beekman. După ce bijuteria este găsită, Dorothy și Lorelei scapă de încurcături și sunt libere să se căsătorească cu pretendenții lor.
11 aprilie 2025
-
Pisica pe acoperișul fierbinte
Gen: Dramă
Dramă psihologică, Cat on a Hot Tin Roof este o ecranizare a piesei omonime a dramaturgului Tennessee Williams din care au fost eliminate orice referiri la homosexualitate.
Înstăritul patriarh Big Daddy este pe moarte, bolnav de cancer, iar sărbătorirea zilei sale de naștere va fi cu siguranță ultima. Cei doi fii, Brick și Gooper, au venit cu familiile, dar atmosfera este încărcată.
Gooper și soția lui, Mae, au o droaie de copii, așteaptă încă unul, și sunt nerăbdători să moștenească milioanele bătrânului. Pe de altă parte, fiul preferat este mezinul, Brick, fostă vedetă a fotbalului, acum un alcoolic notoriu și nefericit alături de frumoasa lui soție Maggie, pe care o bănuiește că l-ar fi înșelat cu cel mai bun prieten al său, care s-a sinucis. Maggie însă îl iubește cu adevarat și ar dori să aibă un copil - nepotul așteptat de Big Daddy... -
Cetățeanul Kane
Gen: Dramă, Mister
Un mogul media moare singur in resedinta sa super-luxoasa. Jurnalistii, fostii sai colegi de breasla, incearca sa afle chintesenta vietii acestuia pornind de la ultimul cuvant rostit pe patul de moarte "rosebud" (boboc de trandafir). Cum va reusi dl. Thomson sa se achite de aceasta sarcina depinde de povestile din viata cetateanului Kane, spuse de cei care au fost o parte importanta sau neglijabila din magnifica sa viata. Un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles isi pune amprenta atat ca regizor, cat si ca actor.
"Este o transpunere patrunzatoare a lumii moderne, a opticii insolite si a deformarii istoriei. Acest om nu mai are o viata proprie, viata sa apartine publicului, ziarelor, fotografiilor, de pe prima pagina, interviurilor. Omul este orgolios, brutal, rigid si sfidator. Tot acest film este un strigat in care exista multa disperare." - Maurice Bardeche, Robert Brasillach - 1954 (Histoire du cinema)
Din 1962, sondajele criticiile de specialitate publicate de revista “Sight & Sound” au plasat “Citizen Kane”, remarcabilul film de debut al lui Orson Welles, in varful topului celor mai bune pelicule realizate vreodata. In 1998, American Film Institute l-a declarat cel mai bun film al tuturor timpurilor. De asemenea, i-au fost conferite premii la categoria cel mai bun film de catre New York Film Critics Circle si National Board of Review si i-a fost decernat un Oscar pentru scenariu. Legenda “Cetateanului Kane” a fost in parte alimentata de faptul ca Welles avea doar 24 de ani in momentul realizarii filmului, precum si de similitudinile evidente dintre personajul principal si magnatul presei William Randolph Hearst. Acesta s-a luptat din rasputeri sa opreasca turnarea filmului, iar apoi nereusind sa-i impiedice difuzarea, a incercat sa-l discrediteze. Din multe puncte de vedere, “Cetateanul Kane” ramane o opera de un interes si o importanta majora.
Filmul relateaza o poveste extraordinara: nascut in saracie, Charles Foster Kane (stralucit interpretat de insusi Welles) se imbogateste subit datorita unei mine de aur lasate mostenire mamei sale. Inca din tinerete, incepe sa puna bazele unui imperiu de presa si de radio, casatorindu-se in cele din urma cu nepoata unui presedinte american si candidand la postul de guvernator. Insa ambitiile sale de putere nu-I duc nicaieri. Tot mai alienat, Kane devine abuziv cu femeile din viata lui, intai cu sotia, apoi cu amanta sa. Moare, aproape singur, in castelul sau neterminat, visand la simplitatea propriei copilarii. Inscriindu-se in traditia populista a New Deal-ului, “Cetateanul Kane” face apologia acelei viziuni tipic americane care sustine ca banii nu aduc fericirea, dar intr-o maniera extrem de prozaica, aproape dickensiana.
In mod semnificativ, filmul incepe cu moartea lui Kane si cu ultimul cuvant enigmatic rostit de acesta: „Rosebud”. Un grup de reporteri intreprinzatori incearca sa descopere intelesul acestui cuvant interogand mai multe cunostinte de-ale lui Kane. Filmul este povestit in flashbackuri, iar fiecare personaj iI cunoaste pe Kane doar dintr-o anumita perspectiva. Complexitatea narativa a peliculei, care nu incalca niciodata regulile hollywoodiene clasice privind continuitatea si cauzalitatea, reprezinta un remarcabil tur de forta, acesta flind in mare parte si motivul pentru care criticul Pauline Kael afirma ca adevaratul geniu al filmului nu s-ar datora copilului-minune Welles, ci scenaristului Herman J. Mankiewicz.
Marea forta a filmului insa rezida in imaginea sa: Gregg Toland a dezvoltat o tehnica bazata pe adancimea campului vizual, in care prim-planul extrem de apropiat, planul mediu, dar si fundalul sunt vizibile simultan, permitand astfel privirii sa se concentreze asupra oricarei parti a imaginii. Tehnica a fost criticata in epoca, pe motiv ca atragea atentia asupra ei insai, tradand astfel codurile cinematografiei hollywoodiene clasice, care sustineau ca imaginea buna este cea care nu se centreaza asupra sa. Oricum, imaginile din “Citizen Kane” raman surprinzatoare si memorabile.
12 aprilie 2025
-
Zbor deasupra unui cuib de cuci
Gen: Dramă
Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se indragosteste de o fata de 15 ani si ajunge in inchisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa fie trimis intr-un azil. Dar constata ca nici in acest loc viata nu este deloc usoara. Asistenta - sefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care ii persecuta.
In dorinta de a incalzi putin atmosfera apasatoare din ospiciu, McMurphy ii corupe pe colegii lui la jocuri de carti si de basket, reusind astfel sa ii mai scoata din starea lor generala de letargie.
Dar iarasi apar complicatiile. McMurphy da o petrecere, care se sfarseste din pacate tragic: unul dintre internati se sinucide si necazurile incep sa se tina lant.
"Un erou de proportii supraomenesti incearca sa reintrduca respectul de sine si simtul individualitatii intr-un grup de dezmosteniti infranti si lipsiti de personalitate. Filmul reda un conflict simbolic intre bine si rau, dorinta si abstinenta, individ si autoritate; un cosmar kafkian al omului normal inchis printre nebuni. El este o alegorie politica a revolutiei impotriva autoritatii, caracteristica Americii anilor ’60." – J. J. Dawson - 1975 -
Psycho
Gen: Horror, Mister, Thriller
Anthony Perkins îl interpretează pe Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.
Mai întai un detectiv privat (Martin Balsam), apoi sora lui Marion (Vera Miles) pornesc în căutarea ei până când suspansul și teroarea ating cote maxime, în momentul demascării ucigașului.
Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluții regizorale încă și azi proaspăte și surprinzătoare, un film care a inspirat generații de regizori. Mai nou s-a făcut o variantă modernă, cu scena dușului filmată identic ca la Hitchcock, violentă și controversată (ca să nu mai pomenim de sutele de parodii).
"În Psycho m-au interesat destul de puțin subiectul și personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore și a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacție pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoție. Și în Psycho am reușit acest lucru." - Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock) -
La Strada
Gen: Dramă
"Insist asupra faptului ca La Strada nu este nici mostra de film neorealist si nici o forma a vechii povesti romantioase de dinainte de razboi. Si asta pentru ca eu consider ca trebuie sa recunoastem fara rezerve la ce grad de intensitate poate acest film obsedant sa insemne o tranzitie in ceea ce priveste modul in care cinematografia italiana oglindeste spiritul si suferinta individului." - Bosley Crowther - 1967
La Strada al lui Federico Fellini, unul dintre cele mai frumoase filme facute vreodata, este o pelicula care nu a fost difuzata niciodata dupa 1989 de vreun post TV romanesc, exceptand TVR Cultural, anul acesta. De altfel, motivele de a vorbi despre opera lui Fellini nu prea au existat in ultimii ani, dupa excelentul ciclu difuzat de Pro TV la inceputuri, filmele sale fiind foarte rare la TV. La Strada este practic filmul care l-a impus pe regizorul Fellini; pina atunci semnase doar comediile Seicul alb si I Vitelloni, deci, in 1954, Fellini se afla la inceputul unei lungi serii de filme magnifice si unice (caz rar, opera compusa aproape in totalitate din capodopere). Pentru cele doua roluri principale, Zampano si Gelsomina, Fellini i-a ales pe celebrul actor american Anthony Quinn si pe propria sotie, Giulietta Masina, cea care i-a ramas devotata pana la sfirsitul vietii. Peste trei ani, Fellini o va folosi din nou pe Giulietta Masina, in alt film impresionant, Noptile Cabiriei, iar ulterior, in 1965, o va mai distribui in Giulietta si spiritele, de un impact mai scazut. Nu exista cuvinte pentru a descrie felul in care joaca aceasta minune numita Giulietta Masina in cele doua filme, La Strada si Noptile Cabiriei. Filmele trebuie doar vazute pentru a va simti coplesiti de puterea artei de cea mai inalta valoare. In ceea ce priveste La Strada, nu va lasati derutati de incadrarea filmului ca opera a curentului neorealist. Filmul este in primul rind un film de Fellini, nu are nicio legatura cu dogmele teoretice si cu ideologia acestei miscari culturale italiene si, desi se refera la doua fiinte "umilite si obidite", are in plus o poezie si o frumusete care lipsesc celorlalte opere neorealiste (cu exceptia catorva filme ale lui De Sica). Pe Fellini nu-l intereseaza existenta dificila a muncitorimii italiene imediat postbelice, nu are de altfel nici un angajament ideologic, ci doar sa spuna o poveste despre sentimente si despre neintelegerea dintre doua fiinte umane. Sensibila si naiva Gelsomina il iubeste de fapt pe asprul Zampano, circar ambulant caruia i-a fost vanduta drept asistenta de catre familia ei saraca, dar acesta nu isi va depasi niciodata comportamentul brutal, pentru a face pasul necesar apropierii de fiinta care-l urmeaza precum un animal credincios. Este o poveste universala, care va sensibiliza oricind pe (aproape) oricine, nu se incadreaza in limitele stramte in care au lucrat majoritatea regizorilor italieni din acea vreme (de altfel Visconti si Antonioni abandoneaza imediat corabia care lua apa a filmului social, recte politic, pentru a-si gasi fiecare vocea proprie atit de inconfundabila, chiar si De Sica si Rossellini se indeparteaza de linia stricta a curentului). Pe de alta parte, in La Strada Fellini este deja Fellini, anumite secvente poetice si halucinatorii configurand stilul sau unic, care se va numi in istoria culturii drept "fellinian".
-
Strălucirea
Gen: Horror, Thriller
Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât și regizorului și l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului.
Răcnetul său rău prevestitor 'Heeeeeeeeere's Johnny!' a devenit una dintre cele mai faimoase scene din istoria cinematografului, una care ne îngheață sângele în vine. Jack Torrance (Jack Nicholson), un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu sine pe soția sa Wendy (Shelley Duvall) și pe fiul lor Danny (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși de care a fost angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic.
Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante. Danny, înzestrat cu puteri psihice deosebite, este primul care își dă seama că hotelul a fost scena unor crime sângeroase cu mulți ani înainte. Apoi, Jack începe să se afunde tot mai adânc în nebunie. Deși nu-și recunoaște crizele, cu fiecare halucinație, comportamentul devine din ce în ce mai instabil, mai violent și mai brutal. Derutată de atitudinea interiorizată a lui Danny și de purtarea iraționala a lui Jack, Wendy este ultima care rezistă. În final ea devine dureros de conștientă de pericolul care îl amenință și, în ciuda spaimei sale isterice, reușește să supraviețuiască împreună cu copilul.
În cuvintele lui King, cartea este 'doar o mică povestire despre pana de inspirație a scriitorului'. Colaborând la elaborarea scenariului cu romanciera Diane Johnson, Kubrick insistă asupra temei comunicării/iluziei, pe care o amplifică prin numeroase simboluri. Tema aceasta apare recurent în film, parțial în capacitatea psihică a lui Danny de a 'străluci' dar și prin motivul nebuniei galopante a lui Jack.
Un film întunecat, neliniștitor și claustrofob. Kubrick își etalează măiestria, creând o atmosferă de groază profundă. Alegându-și cu atenție unghiurile de filmare și ritmul, regizorul ne stârnește spaima. Ca orice capodoperă, 'The Shining' își depășește statutul de ecranizare, devenind nu doar un film Kubrick clasic - imagini aeriene spectaculoase, mânuirea fenomenală a culorilor în maniera simbolică, o mulțime de oglinzi și labirinturi, toate amplificate de o coloană sonoră memorabilă și inegalabila scenografie a lui Roy Walker -, ci un film clasic al genului horror modern.
În mod ciudat, Stephen King nu a fost tocmai fericit de felul în care Kubrick i-a interpretat povestea despre deteriorarea simțului realității și al nebuniei. În 1997 el a scris, împreuna cu Mick Garris, scenariul unui miniserial de televiziune care respectă cu fidelitate romanul. -
Șoimul Maltez
Gen: Crimă, Film noir, Mister
În San Francisco, la începutul anilor '40, detectivul particular Sam Spade (Humphrey Bogart) acceptă un caz, aparent simplu, pe care i-l propune o femeie elegantă şi misterioasă, domnişoara Wonderly (Mary Astor). Încă de a doua zi, ancheta se complică dramatic: partenerul lui Spade este ucis, iar detectivul este abordat de mai multe personaje periculoase, care caută cu îndârjire o statuetă veche şi valoroasă.
Prins într-un ghem de intrigi criminale, Spade îşi dă seama că singura cale de scăpare este să găsească nepreţuitul "şoim maltez". Filmul este o ecranizare a romanului omonim de Dashiell Hammett.
13 aprilie 2025
-
Lawrence al Arabiei
Gen: Aventuri, Biografic, Dramă, Război
Biografia lui T.E.Lawrence, un tânăr locotenent în armata britanică în timpul Primului Război Mondial ce ajunge să intre în slujba Prințului Feisal, liderul unei armate Arabe. Lawrence decide să stea mereu lângă Feisal și să-l ajute atât cât poate. Aventurile lui sunt descrise de un jurnalist, Jackson Bentley.
Bazată pe fapte reale, pelicula prezintă periplul uneia dintre cele mai controversate figuri ale primei jumătăți a secolului XX, aventurierul T.E. Lawrence, ofițer britanic, în întreprinderea sa de a uni triburile arabe și a le obține independența de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, ca și drumul său spre a deveni Lawrence al Arabiei, așa cum l-a reținut posteritatea. Filmul se deschide cu moartea sa, în 1947, pentru a se întoarce în urmă cu 30 de ani, în Arabia.
Împrietenindu-se cu Ali Ben El Kharish, unul din conducătorii revoltei, reușește să coaguleze, prin forță și diplomație, triburile arabe, inclusiv pe cele ale prințului Feisal, și, pentru cîțiva ani, armata în fruntea căreia se impune reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru statul turc. Britanicii îl folosesc pentru controlul zonei Suezului, pentru ca ulterior, văzînd succesele repurtate de arabi, să îi considere aliați. După încheierea războiului devine evidentă imposibilitatea menținerii unității triburilor, astfel că Lawrence sfîrșește prin a se retrage din viața publică. -
Jocuri, poturi și focuri de armă
Gen: Comedie, Dramă
Patru tineri se trezesc datori vânduți după o partidă de pocher și trebuie să găsească rapid banii necesari, altfel consecințele vor fi nebănuite.
Nu sunt îngerași, dar nici criminali înrăiți. Sunt niste băieți descurcăreți, care scot bani din tot felul de mărunțișuri și care-și pun speranța în prietenul lor Eddy, care îi convinge să-și dea toți banii ca să intre într-o partidă de pocher cu circuit special. Eddy știe să joace pocher și ei știu că din această partidă ar putea ieși foarte bogați. Numai că jocul fusese aranjat și băieții se trezesc că datoreaza 500.000 de lire sterline unui mare cap al lumii interlope, Harry Hatchet.
Situații comice și absurde se adună într-un film infernal și tot mai multă lume începe să aibă legătură cu problema băieților. -
Viața lui Brian
Gen: Comedie
Filmul povesteste viata, moartea si invierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu, care vrea sa elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor. Brian s-a nascut in noaptea de Craciun intr-un grajd, la fel ca Iisus. Oamenii l-au receptat gresit pe acest profet si il considera Mesia. Filmul nu este despre Iisus, ci despre cei pe care nu i-a interesat sau nu au avut timp sa-i asculte mesajul. In Life of Brian exista multe aluzii politice si sociale. -
Cacealmaua
Gen: Comedie, Crimă
"Chicago, anii '20. In acest decor retro se desfasoara actiunea filmului, istoria dinamica si hazlie a dusmaniilor dintre doua bande de gangsteri. Spre satisfactia generala, pestele mic il va inghiti pe cel mare. O suita de pacaleli culmineaza cu o viclenie iesita din comun." - John Gilett - 1977 (Monthly Film Bulletin)